FranceMobile Club Moldova
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Reglarea direcţiei

In jos

Reglarea direcţiei Empty Reglarea direcţiei

Mesaj  Adrian Mar Ian 18, 2011 12:02 am

Reglarea direcţiei
Pentru a asigura alinierea corectă a roţilor, este necesar să se parcurgă următoarele etape:


* Se verifică presiunea din pneuri, pentru a fi la valoarea specificată ( pneurile aceleeaşi punţi trebuie să fie identice) şi uzura profilului să fie în parametrii ( limita maximă legală de funcţionare cu o anvelopă este de 1,6mm );
* Se verifică rulmenţii roţilor ca să nu fie slabiţi sau să aibă joc. Dacă se observă o slăbire excesivă a rotulelor şi a bieletelor de direcţie, se corectează înainte de reglare ( prin înlocuire );
* Se verifică fulajul roţilor, se verifică înălţimile normale de funcţionareale vehiculului. Dacă acestea nu respectă limitele şi trebuie făcută o corecţie, aceasta trebuie facută înainte de reglarea unghiurilor;
* Se verifică jocul între cremalieră şi pinionul direcţiei;
* Se verifică funcţionarea corespunzătoare a amortizoarelor;
* Se verifică braţele inferioare de suspensie, ca să nu fie slăbite sau să prezinte jocuri;
* Se balansează vehiculul de câteva ori, pentru a stabiliza arcurile ( de asemenea, se stabilizează arcurile dacă vehiculul a fost ridicat).


Notă: pentru încărcare excesivă, dacă vehiculul transportă în mod normal această sarcină, ea trebuie să rămână în vehicul în timpul verificării alinierii. Se încarcă fiecare din scaunele din faţă ale vehiculului cu 70 kg. Rezervorul de carburant trebuie să fie umplut la jumătate. Componentele înlocuite se colectează şi se depozitează pe tipuri de deşeuri, în containerele inscripţionate. Dacă apar scurgeri accidentale de ulei, acestea se curăţă cu material absorbant, care se depozitează în containerul pentru deşeuri inflamabile. Dacă clientul doreşte însuşirea pieselor înlocuite,acestea se pun în cutiile pieselor originale şi se depun în portbagajul maşinii, cu atenţionarea clientului ca acestea să fie eliminate / valorificate conform normelor de protecţie a mediului.

Alte specificaţii:
Echipamentul trebuie să fie complet calibrat înainte de a fi pornit pentru lucru.
Se conectează unităţile de măsurare la unitatea centrală, se montează dispozitivele de prindere şi unităţile de măsurare pe roţi, se conectează şi cordoanele între unităţile de măsura, lăsându-le să oscileze liber.
Pentru a avea acces la o analiză corectă a unghiurilor specifice, unui anumit tip de vehicul, este necesar să existe în memoria echipamentului parametrii respectivi.
Dacă mecanicul nu cunoaşte codul vehiculului, este posibil accesul la banca de date, prin scrierea câtorva litere (minim 2) ale numelui vehiculului. Dacă vehiculul nu este înscris în banca de date, există posibilitatea de a introduce manual datele în aparat, din cartea tehnică a autovehiculului sau dintr-un catalog (se poate îmbogăţi baza de date cu încă 100 autovehicule)

Alegerea moduluide operare:
Cu o singură roată ridicată – 1 şi apoi ENTER.
Cu o axă sau întregul vehicul este ridicat – 2 urmat de ENTER.
( la modelele RAV se lasă aparatele jos din reglaj ).

Operaţiuni:
1 – diagnostic complet
2 – ajustare la puntea faţă.
3 – ajustare la puntea spate.
4 – ajustare la punţile faţă şi spate.

În cazul rampei dotate cu echipament RAV 1660 sau RAV 1780 E, datele se citesc direct, aparatul având 4 capete independente, care lucrează în infraroşu.
Când diagnosticarea este terminată şi după examinarea datelor, mecanicul are posibilitatea să obţină o tipărire a datelor sau să continue cu faza de ajustare a unghiurilor ( lucrând direct asupra vehiculului ).
Unghiul de convergenţă se reglează, schimbând lungimea bieletelor de direcţie. Se slăbesc şuruburile de prindere a capătului bieletei de direcţie, din stânga şi din dreapta, apoi se roteşte şurubul dereglaj, pentru a aduce unghiul de convergenţă. La această reglare, lungimile bieletelelor din stânga şi din dreapta, trebuie să fie egale. Se strâng şuruburile de prindere cu 20 Nm.
Unghiul de convergenţă spate nu este reglabil la unele modele. Dacă unghiul de convergenţă spate se abate de la valoarea specificată, ansamblul punţii spate şi axul roţii trebuie verificate pentru defecţiuni. Se repară sau se înlocuieşte componenta defectă.
Dacă unghiurile de cădere şi de fugă faţă nu sunt reglabile şi valorile se abat de la cele specificate, se localizează şi se înlocuiesc sau se repară componentele suspensiei uzate, defecte, slăbite sau îndoite. Dacă problema este legată de caroserie, aceasta trebuie reparată conform specificaţiilor. Pentru a preveni o înregistrare incorectă a unghiurilor decădere şi de fugă, se balansează vehiculul pe verticală, de trei ori, înaintede verificare.
Unghiul de cădere spate nu poate fi reglat. Dacă el are o valoare, care se abate de la cea specificată, se localizează cauza şi se corectează. Dacă se găsesc componente, ale suspensiei defecte, slăbite, îndoite sau uzate, acestea se repară sau se înlocuiesc. Dacă problema este legată de caroserie, aceasta trebuie reparată conform specificaţiilor.
Valorile rezultate după reglaje vor fi tipărite pe o „Fişă direcţie” ( printat de aparat ), în două exemplare, unul pentru client şi unul pentru arhiva punctului de lucru.
Înaintede predarea vehiculului, se pleacă într-o cursă de probă, pentru verificarea reglajelor efectuate. În acest caz, mecanicul va sta în dreapta şoferului, analizând împreună cu acesta, comportamentul vehiculului pe traseu.
Dacă sunt obiecţii, din partea clientului, se reverifică şi remediază, şi, dacă este cazul, se efectuează încă o probă de traseu.
Dacă se cere doar o constatare, a stării autovehiculului, de către client, se procedează se verifică şi se notează atât pe foaia colectivă de comandă cât şi pe fişa de direcţie printată de aparat.

Notă: Eventualele deşeuri ( pămănt, pietricele, etc.), căzute din profilul roţilor, se adună şi se depozitează în containerul pentru deşeuri municipale amestecate.

Reglarea direcţiei DSC_0093
Adrian
Adrian
Admin
Admin

Localizare : Chisinau
Mesaje : 247
Data de inscriere : 08/02/2010

https://francemobile.forummo.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum