FranceMobile Club Moldova
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Maşinile pot fi conduse prin puterea gândului

In jos

Maşinile pot fi conduse prin puterea gândului  Empty Maşinile pot fi conduse prin puterea gândului

Mesaj  Adrian Mier Dec 28, 2011 4:09 am

O echipă de cercetători neurologi a modificat un autoturism astfel încât acesta să poată fi coordonat integral prin puterea gândului.
Sistemul presupune ca şoferul să îşi monteze o cască specială pe cap - iniţial adresată jocurilor video - cu senzori conectaţi prin tehnologie wireless la reţeaua electronică a maşinii. Tot ce are de făcut şoferul este să gândească "stânga" sau "dreapta", iar pentru accelerare şi încetinire maşina funcţionează după aceleaşi principii.

Vehiculul a fost dezvoltat de către o echipă de cercetători germani care supune chiar acum testelor un prototip auto pentru stabilirea şanselor de a folosi într-o zi acest concept în activităţile cotidiene. Tehnologia BrainDriver funcţioneză prin echiparea autovehiculului cu video-camere, radare şi senzori laser spre a-i oferi o perspectivă tridimensională a împrejurimilor.

Maşinile pot fi conduse prin puterea gândului  Machin11

Casca pe care şoferul şi-o fixează pe cap este compusă din 16 senzori care captează semnalele electromagnetice ale creierului. Acestea sunt interpretate de un computer care poate fi antrenat să înţeleagă că două tipare specifice diferite înseamnă stânga sau dreapta.


În candrul primului test un şofer a reuşit să vireze maşina spre dreapta numai cu gândul, deşi cu o minoră întârziere între lansarea comenzii şi reacţia vehiculului. Într-un al doilea test maşina a fost antrenată să recunoască patru tipare, permiţându-i şoferului să accelereze sau să încetinească automobilul.

Proiectul a fost creat de echipa AutoNOMOS, parte a Grupului de Inteligenţă Artificială al Universităţii Freie din Berlin. Membrii acestei echipe au mai testat iPad-ul şi diverse dispozitive controlabile prin mişcarea ochilor înainte să stabilească întrebuinţarea minţii ca fiind cea mai bună metodă de controlare fără mâini a unui autoturism.


Desigur, întregul proiect se află momentan în fază demonstrativă. Nu se ştie momentan daca tehnologia va fi vreodată perfect sigură şi aplicabilă în viaţa de zi cu zi, astfel încât să devină un succes în viitorul transporturilor.Ultima editare efectuata de catre Adrian in Mier Dec 28, 2011 4:13 am, editata de 1 ori
Adrian
Adrian
Admin
Admin

Localizare : Chisinau
Mesaje : 247
Data de inscriere : 08/02/2010

https://francemobile.forummo.com

Sus In jos

Maşinile pot fi conduse prin puterea gândului  Empty În viitor, şoferii vor putea frâna exclusiv prin puterea gândului!

Mesaj  Adrian Mier Dec 28, 2011 4:10 am


Pentru prima dată, cercetătorii au detectat semnalele din creier care anticipează momentul în care un şofer va frâna. În viitor, sistemele de frânare asistată ale automobilelor ar putea frâna înainte ca şoferul să facă un gest, prin simpla detecţie a gândurilor acestuia.
Semnalele electrice trimise de creier pentru a semnaliza intenţia de frânare au fost detectate de oamenii de ştiinţă cu 130 de milisecunde înainte ca şoferii să apese pedala de frânare, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Berlin. Dacă frâna ar fi fost aplicată în momentul în care gândul a fost detectat, distanţa de frânare ar fi fost redusă cu 4 metri.
Studiul publicat în Journal of Natural Engineering a fost efectuat pe o serie de voluntari care au fost aşezaţi în faţa a trei monitoare, într-un simulator de conducere numit "The Open Source Racing Car Simulator".
Fiecare individ a fost rugat să conducă un vehicul la 18 metri în spatele unui alt autoturism condus de computer, care circula cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri pe oră.
Simularea includea trafic din sens opus şi curbe dificile. Când luminile de frână ale maşinii din faţă s-au aprins, subiecţii au frânat şi ei. Utilizând datele înregistrate de electroencefalograf (test electrofiziologic de explorare a sistemului nervos central) şi electromiograf (test folosit pentru înregistrarea activităţii electrice a muşchilor), cercetătorii au putut identifica semnale care au intervenit constant în timpul frânării de urgenţă.
Adrian
Adrian
Admin
Admin

Localizare : Chisinau
Mesaje : 247
Data de inscriere : 08/02/2010

https://francemobile.forummo.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum